Zastavení č. 3 - Struhadlo / Patersdorf

GPS souřadnice panelu: N: 49,389902° E: 13,178873°

Struhadlo - nejvýše položená ves Bezděkovska

Struhadlo leží v nadmořské výšce kolem 608 metrů pod hřebenem, jehož vrchol tvoří Velký Bítov. Prvním známým držitelem Struhadla byl počátkem 14. století Elbin z Bezděkova, jenž vlastnil i okolní vsi Bezděkov, Tupadly a Tetětice. Když zemřel v roce 1331 bez dědiců, jeho majetek připadl jako odúmrť králi Janu Lucemburskému, V polovině 17. století byla ves součástí panství Miletice Diviše hraběte z Dobrše - tehdy zde žilo 5 sedláků, další 4 selská stavení zpustla patrně během třicetileté války, jako pusté se uvádí i jedno chalupnické stavení, dále se tu připomínají dva zahradníci (měli jen velmi malou výměru půdy). V roce 1869 ve vsi žilo 154 obyvatel, v roce 1900 124, v následujících letech počet obyvatel postupně klesal na dnešních zhruba 30. Od počátku šedesátých let 20. století je Struhadlo integrovanou obcí Bezděkova.

Rozložení vsi se v průběhu věků příliš neměnilo, což dokládá i mapa prvního vojenského mapování z druhé poloviny 18. století. Na návsi stávala zvonička, v domě čp. 20 fungovala hospoda a při cestě ze Struhadla do Tetětic bývala v 19. století obecná škola pro místní děti, které později chodily do školy v Bezděkově. Po zrušení školy sloužila budova jako chudobinec. V současné době většina domů slouží k rekreaci. Na ves směrem k Tetěticím navazuje chatová oblast, citlivě zasazená v zeleni na úpatí zalesněného hřebenu.

Pozvánka k návštěvě Patersdorfu

Patersdorf je obec v německé spolkové zemi Bavorsko, v zemském okrese Regen ve vládním obvodu Dolní Bavorsko. Díky spolupráci obce Bezděkov s touto bavorskou obcí vznikla tato naučná stezka.

Ať už v Patersdorfu strávíte prodloužený víkend nebo delší dovolenou, jste zde na správném místě. Nádherné údolí Teisnachu a okolní nekonečné lesy a hory Bavorského lesa jsou jako stvořené k načerpání nových sil a energie do dalších dnů! Právě tady si ještě můžete vychutnat jedinečný prapůvod zdejší přírody, právě tady můžete nechat svou mysl volně plynout...

Obec se rozprostírá na 17 km2. Dohromady čítá cca 1800 obyvatel, 28 přilehlých vesnic, osad a samot, jejichž okolí poskytuje úžasný prostor k relaxaci a kde na každém kroku pocítíte nefalšovanou radost ze života. Stranou od veškerého shonu nabízí nádherná krajina u Patersdorfu v údolí Teisnachu četné možnosti pro pěší turistiku. Místní turistické stezky vedou po mírných svazích příjemnými, stinnými lesy... Tady si svou dovolenou plnou objevů, poznání a nových zážitků užijete zcela a jedině podle svých vlastních představ.

Pohyb na čerstvém vzduchu - zdravější dovolená už ani být nemůže. Zhluboka se nadechněte... A s každým dalším výdechem budete volnější a volnější. S každým pohybem načerpáte více energie. Při svých toulkách krajinou poznáte mnohé přírodní krásy, vychutnáte si překrásné výhled na hřebeny hor Bavorského lesa a jistě natrefíte na některou ze zdejších venkovských kapliček či láskyplně upravené domy a statky.

Centrální poloha Patersdorfu je naprosto ideálním výchozím bodem k mnoha výletním cílům v Bavorském lese, jako jsou např. národní park, různá muzea, zážitková koupaliště či četné turistické trasy a okruhy, jež vedou do hor Bavorského lesa.

 

Text a grafická úprava naučné stezky: Bc. Martin Kříž, 2012; zdroj: ŠumavaNet.cz