Oheň je dobrý sluha ale zlý pán...
Jak správně uhasit hořící olej na pánvi
zveřejněno 24.10.2015
Profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci sice nezasahovali u události, která se stala v pondělí 12. října 2015 v odpoledních hodinách na jedné z ubytoven v Olomouci a o které informovala Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (muž se popálil, když se mu vzňal olej při smažení řízků a on jej hasil vodou), nicméně hasičů se jistě týká.
Každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.
Hasiči radí:
- nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
- horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
- nejednejte unáhleně a impulzivně,
- nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
- pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například:
- nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče),
- mokrou utěrku nebo hadr,
- pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci specální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).
Na následujících fotografiích můžete vidět, jak se plameny zachovají, když do pánve se dvěma deci oleje nalijete pohárek vody:
![]() |
![]() |
![]() |
por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje