Úvod

GPS souřadnice panelů: N: 49,379605° E: 13,234172°; N: 49,383857° E: 13,226592°

Putování s Christianem Heinrichem Spiessem

Okolí Bezděkova skrývá mnohé zajímavosti, památky i přírodní krásy. Zdejší krajinu si proto už v 18. století zamiloval i hospodářský inspektor bezděkovského panství Christian Heinrich Spiess, který se zapsal do historie spíše jako autor tajemných povídek a románů. Dnes bychom mohli říci, že patřil mezi zakladatele hororu. Inspiraci pro svá díla hle-dal ve zdejších lesích, ve zříceninách hradů a tvrzí i u mohutných skal bizarních tvarů. Sem rád sám chodíval na dlouhé procházky. Naše naučná stezka Vás na některá z těchto míst zavede, představí Vám různé zajímavosti a postupně i samotného Ch. H. Spiesse. V závěru stezky můžete navštívit i jeho hrob.

Trasa naučné stezky vede po značených turistických stezkách z Bezděkova do Vítané, Struhadla, Tetětic a na Tupadelské skály, odkud se vrací zpět do Bezděkova.

Naučná stezka vznikla ve spolupráci s bavorskou obcí Patersdorf a její realizace byla spolufinancována z Dispozičního fondu, Programu příhraniční spolupráce, Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko 2007 - 2013.

 

Text a grafická úprava naučné stezky: Bc. Martin Kříž, 2012; zdroj: ŠumavaNet.cz